Διάλεξη: "Η γλώσσα και ο ρόλος της στην κοινωνία" 09 ΜάιοςΜάι 2023 19:00

Διαλέξεις

Η γλώσσα και ο ρόλος της στην κοινωνία, θα απασχολήσουν τη διάλεξη του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 09 Μαΐου 2023, στις 19:00, στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στη Λάρνακα. Εισηγητής θα είναι ο Δρ Γιώργος Β. Γεωργίου, Επισκέπτης Καθηγητής ΕΚΠΑ στο Τμήμα Φιλολογίας και Διευθυντής της Ακαδημίας Πολιτισμού «Κυπροπαίδεια» της Ι.Μ. Ταμασού και Ορεινής.

Η κύρια λειτουργία της γλώσσας είναι η επικοινωνία. Δεν μπορεί, λοιπόν, να ιδωθεί παρά μόνο άρρηκτα συνυφασμένη με την κοινωνία, γι’ αυτό η γλωσσική χρήση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα κοινωνικό φαινόμενο, αφού δεν μεταδίδει απλώς γλωσσικές πληροφορίες, αλλά και πληροφορίες για την κοινωνική ταυτότητα του ομιλητή (ηλικία, φύλο, μόρφωση, κοινωνική θέση), τις συνθήκες μέσα στις οποίες λαμβάνει χώρα η επικοινωνία (επίσημος ή ανεπίσημος λόγος), τη σχέση του ομιλητή με τον ακροατή καθώς και τη στάση του ομιλητή απέναντι τόσο στη δική του γλωσσική παραγωγή όσο και των άλλων. Έτσι, εντοπίζεται διαφοροποίηση στη χρήση της γλώσσας ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες, στον ρόλο της γλώσσας για τη διαιώνιση της κοινωνικής ανισότητας, στη γλώσσα των νέων.

Στη συζήτηση για τη σχέση γλώσσας και κοινωνίας θίγονται ακόμα τα θέματα της διαφήμισης (εμπορικής και πολιτικής), ο κοινωνικός ρόλος στη χρήση της διαλέκτου, οι ποικίλες χρήσεις της γλώσσας (στο σχολείο, στο δικαστήριο, στα ΜΜΕ κ.λπ.) και οι σχέσεις εξουσίας. Στο πλαίσιο αυτό, στη διάλεξη θα αναπτυχθεί ο σχετικός προβληματισμός με παραδείγματα από τη σύγχρονη ζωή.

Συντονιστής της διάλεξης θα είναι ο Δρ Κώστας Κατσώνης, Φιλόλογος και Συγγραφέας.

Για όσες και όσους επιθυμούν να ακούσουν τη διάλεξη αυτή διαδικτυακά μπορούν να επισκεφθούν το κανάλι του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου στο YouTube.

Πληροφορίες: 22 894347

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org