Διαδικτυακή συζήτηση: «Εβραίοι Αιχμάλωτοι στην Αμμόχωστο – Ιστορική Έρευνα και Λογοτεχνία» 16 ΦεβρουάριοςΦεβ 2022 19:30

Διαλέξεις

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και το Ινστιτούτο Έρευνας Δαυίδ Μπεν-Γκουριόν του Ισραηλινού Πανεπιστημίου Μπεν-Γκουριόν, διοργανώνουν διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Εβραίοι Αιχμάλωτοι στην Αμμόχωστο – Ιστορική Έρευνα και Λογοτεχνία», την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022, στις 19:30.

Αφορμή της διαδικτυακής συζήτησης αποτελούν δύο βιβλία που διηγούνται με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο την περιπέτεια συνολικά 52.000 Εβραίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος, τους οποίους εγκλώβισαν στα στρατόπεδα κράτησης της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου, από τον Αύγουστο του 1946 έως τον Φεβρουάριο του 1949, οι ιστορικές συγκυρίες της μεταπολεμικής Ευρώπης, της βρετανοκρατούμενης Κύπρου και της ταραγμένης Παλαιστίνης.

Συγκεκριμένα, η Δρ. Βασιλική Σελιώτη θα μιλήσει για την ιστορική της μελέτη «Βρετανικά Στρατόπεδα Εβραίων Προσφύγων στην Κύπρο (1946-1949)», που κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Επίκεντρο. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει με ποιον τρόπο αντιμετωπίσθηκε από την τοπική Κυπριακή πραγματικότητα η λειτουργία των Βρετανικών στρατοπέδων κράτησης Εβραίων προσφύγων στον Καράολο, στην Δεκέλεια και στην Ξυλοτύμπου.

Παράλληλα, η συγγραφέας Νάσια Διονυσίου, θα παρουσιάσει την νουβέλα της «Τι είναι ένας κάμπος» που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2021 από τις εκδόσεις Πόλις, στην οποία σκιαγραφείται η καθημερινότητα των στρατοπέδων, όπως την αντιλαμβανόταν ένας Ελληνοκύπριος δημοσιογράφος, που είναι και ο κεντρικός ήρωας της πλοκής.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δρ. Γαβριήλ Χαρίτος, ο οποίος διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί μέσω zoom στον σύνδεσμο:https://bit.ly/32RSFx4

Η συμμετοχή στη διαδικτυακή συζήτηση για το ευρύ κοινό είναι ελεύθερη και δεν προαπαιτείται εγγραφή.

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org