«Χαράσσοντας την ζωή» 1944 – 1966 | Λάμπρος Ορφανός – Έλλη Μουρέλου-Ορφανού 19 ΟκτώβριοςΟκτ 2022 18:30 - 31 ΜάιοςΜάι 2023 00:00

Εικαστικά

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου στις 18:30 η έκθεση χαρακτικής με τίτλο: Λάμπρος Ορφανός - Έλλη Μουρέλου-Ορφανού «Χαράσσοντας την ζωή» 1944 – 1966, στην παρουσία του Έλληνα Αρχιτέκτονα και συν-επιμελητή της έκθεσης Μίνωα Ορφανού.

Η  έκθεση που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο κυπριακό κοινό, ξεκίνησε το ταξίδι της τον περασμένο Ιούλιο στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια και από τις 19 Οκτωβρίου 2022 μέχρι και τον Μάϊο του 2023 θα φιλοξενείται στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, στη Λευκωσία.

Στα εγκαίνια της έκθεσης στη Λευκωσία, ο Μίνωας Ορφανός θα παρουσιάσει σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από τη ζωή και το έργο του Λάμπρου Ορφανού και της Έλλης Μουρέλου.

Θα εκτίθενται 32 χαρακτικά του Λάμπρου Ορφανού, της περιόδου 1844-1966. Η έκθεση συμπληρώνεται με 3 χαρακτικά των δύο εικαστικών, αγαπημένων προσώπων του καλλιτέχνη, της γυναίκας του Έλλης Μουρέλου και του δασκάλου του στο Παρίσι, Robert Cami. Σε ειδικές προθήκες παρουσιάζονται επίσης μοναδικά προσχέδια και εκτυπώσεις μητρών του Λάμπρου Ορφανού, από τα προσωπικά του αρχεία.

«Πλάκες χαλκού χαραγμένες με μαεστρία αλλά πάνω από όλα, δουλεμένες με ευαισθησία και λεπτότητα. Ξύλα όρθια που λάμπουν στις καθαρότατες χαράξεις τους και τυπώνουν ίχνη μιας ζωής όπου η τέχνη θριαμβεύει με αμόλυντη αξιοπρέπεια» σημειώνει μεταξύ άλλων στον κατάλογο της έκθεσης η χαράκτρια και ιστορικός τέχνης Δήμητρα Σιατερλή.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου το πρωί, θα εγκαινιαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την συμμετοχή του πρώτου Δημοτικού Σχολείου από τη δημόσια εκπαίδευση. Το πρόγραμμα με τίτλο «Λάμπρος Ορφανός – Χαμπής Τσαγγάρης: Χαράσσοντας τη Ζωή» είναι βασισμένο στο έργο των δύο εκθέσεων που φιλοξενούνται αυτή τη περίοδο στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, στη Λευκωσία.

Στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα θα αξιοποιηθούν διδακτικές προσεγγίσεις οι οποίες ενθαρρύνουν την ενεργητική και βιωματική μάθηση, την κριτική σκέψη, την ομαδικότητα και τη συμμετοχή στα κοινά. Οι διαδικασίες θέασης - παρατήρησης και παραγωγής – δημιουργίας, ως βασικές πρακτικές αρχές ενισχύονται μέσα από την επαφή των παιδιών με τον αυθεντικό χώρο του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή και το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα  για τους δύο σπουδαίους χαράκτες Λάμπρο Ορφανό και Χαμπή Τσαγγάρη.

Η επαφή των παιδιών με τα χαρακτικά τους έργα θα συμβάλει στη δημιουργία προσωπικών συσχετισμών και υποθέσεων, μέσα από την παρατήρηση και ενεργοποίηση της φαντασίας, μέσα από αναζήτηση και συγκρίσεις, διατύπωση ερωτημάτων, συσχετίσεις και αναφορές, τον στοχασμό και την εικαστική έρευνα, σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την ομάδα των εκπαιδευτικών του Μουσείου στην Κύπρο με επικεφαλή τη δρ Φωτεινή Λάρκου και θα πραγματοποιηθεί παράλληλα και σε συνεργασία με την Ελληνίδα εκπαιδευτικό ζωγράφο και χαράκτρια Θεοδώρα Χανδρινού που εφαρμόζει αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Δημοτική εκπαίδευση στην Ελλάδα βασισμένο στο έργο του Λάμπρου Ορφανού.

Παράλληλα επίσης εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή με τον πολύ έμπειρο εκπαιδευτικό και μέλος της επιτροπής αξιολόγησης του προγράμματος Εrasmus του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας κύριο Βασίλη Σουβατζόγλου συνδέοντας έτσι σχολεία της Ελλάδας της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Κύπρου.

Η έκθεση δεν θα γινόταν χωρίς την ανεκτίμητη δωρεά και συνεργασία του Μίνωα Ορφανού ο οποίος τιμά με τον τρόπο αυτό τη μνήμη και το σπουδαίο έργο των γονιών του.

Επιμέλεια έκθεσης: Helene Reeb- Tσαγγάρη και Μίνωας Ορφανός

Διάρκεια: 19 Οκτωβρίου 2022 - 31 Μαΐου 2023

Επιμέλεια εκπαιδευτικού προγράμματος: Φωτεινή Λάρκου

 

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org