«Από μία Ήπειρο σ’ ένα Νησί»: Έκθεση με έργα Αυστραλών Ιθαγενών της Γης του Άρνεμ 21 ΙανουάριοςΙαν 2023 00:00 - 18 ΦεβρουάριοςΦεβ 2023 00:00

Εικαστικά

Ο Καλλιτεχνικός Σύνδεσμος CATHRINE παρουσιάζει την έκθεση "From a Continent to an Island" (Από μία Ήπειρο σ’ ένα Νησί), σε επιμέλεια της Nadine Betrhelier και συν-επιμέλεια του Eudes Ajot από το Παρίσι, υπό την αιγίδα της Υπάτης Αρμοστείας της Αυστραλίας και με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών & Έρευνας (CVAR), στη Λευκωσία και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 21 Ιανουαρίου 2023 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2023 με ελεύθερη είσοδο.

Η έκθεση  περιλαμβάνει περίπου εβδομήντα πίνακες ζωγραφικής σε φλοιό, όλοι από τη σημαντική συλλογή Aben. Τα έργα είναι δημιουργίες Αυστραλών Ιθαγενών της Γης του Άρνεμ και δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή με την τέχνη τους και το διάσπαρτο με μυθολογία και Θεούς-Προγόνους σύμπαν τους.

Η ζωγραφική σε φλοιό χρησιμοποιείται από τους Ιθαγενείς ως μέσο διαιώνισης των ιδρυτικών μύθων του πολιτισμού τους, καθώς κάθε πατριά (clan) και κάθε οικογένεια από τη Γη του Άρνεμ, κουβαλά την ευθύνη της μετάδοσης των ιδρυτικών μύθων στην επόμενη γενιά. Στους πίνακες της συλλογής Aben βλέπουμε Θεούς-Προγόνους και ιστορίες από την Εποχή του Ονείρου – δηλαδή την εποχή όταν οι Θεοί-Πρόγονοι ήρθαν στη Γη και τη διαμόρφωσαν προτού την κληροδοτήσουν στους ανθρώπους.

Ωστόσο, καθώς οι Ιθαγενείς έχουν ταυτόχρονα ευθύνη να προστατεύσουν τον πολιτισμό τους από τους «αμύητους», η τέχνη τους δεν είναι φτιαγμένη για κάθε βλέμμα. Όπως επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Nadine Betrhelier, πολλά απ’ όσα θα δούμε στην έκθεση ενδεχομένως να φαντάζουν διακοσμητικά στα «αμύητα» μάτια μας. Παρόλα αυτά, η έκθεση μας προσφέρει την σπάνια ευκαιρία εξοικείωσης με το σύμπαν των Ιθαγενών της Γης του Άρνεμ και ίσως «μύησης», ως έναν βαθμό, σε αυτό.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της 50ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων Αυστραλίας-Κύπρου.

Διάρκεια: 21 Ιανουαρίου - 18 Φεβρουαρίου 2023

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 09:30 - 17:00

Πληροφορίες: 22 300994

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org