"Πανάρχαιες αντιλήψεις, πρακτικές και συμβολισμοί συνοδεύουν τα έθιμα της γέννησης στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου" 22 ΜάρτιοςΜαρ 2022 19:30

Διαλέξεις

Το Κέντρο Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών διοργανώνουν διαδικτυακή διάλεξη της Καλλιόπης Πρωτοπαπά, Φιλολόγου και Ερευνήτριας με θέμα "Πανάρχαιες αντιλήψεις, πρακτικές και συμβολισμοί συνοδεύουν τα έθιμα της γέννησης στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου", την Τρίτη, 22 Μαρτίου στις 19:30.

Σύνοψη:

Μέσα από τα έθιμα διαφαίνεται η αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να προστατευτεί από το κακό, που πάντα καραδοκεί στη ζωή, και να προκαλέσει το καλό. Από το πρώτο μπάνιο, το «αλάτισμα» και το «χόλιασμα» του μωρού, ως το «σταύρωμα» της λεχώνας και τη βάφτιση, οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται δε διαφέρουν πολύ από όσα περιγράφουν οι συγγραφείς από την αρχαιότητα και τη μεσαιωνική εποχή.

Προχριστιανικές αντιλήψεις και έθιμα επιβιώνουν ως τον 20ό αι. Η συνάντηση με τον χριστιανισμό τους δίνει διαφορετικό μανδύα και συνεχίζουν να υπάρχουν. Το έλλειμμα της ιατρικής καταβάλλεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με μαγικούς τρόπους.
Παράλληλα η συμμετοχή της κοινότητας είναι ουσιαστική. Στην παραδοσιακή κοινωνία η αλληλεξάρτηση των μελών είναι δεδομένη και αυτονόητη.

Διάρκεια διάλεξης:  π. 45 λεπτά

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Για εγγραφή και παρακολούθηση της διάλεξης πατήστε ΕΔΩ

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org