"Γλώσσα απ’ άλλους τόπους" στο Παλιό Ξυδάδικο 09 ΝοέμβριοςΝοέ 2022 19:30Παλιό Ξυδάδικο, Λεμεσός

Διαλέξεις

Το Βιβλιοτρόπιο ολοκληρώνει τον φετινό κύκλο εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Τοπογραφίες», προσκαλώντας τους συγγραφείς Σωτήρη Δημητρίου και Αντώνη Γεωργίου μαζί με την ακαδημαϊκό Δήμητρα Δημητρίου σε μια συζήτηση με θέμα τη σχέση γλώσσας και τόπου και τις πολλαπλές μορφές αλληλεπίδρασής τους μέσα στη λογοτεχνία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου, στις 19:30, στο Παλιό Ξυδάδικο, στη Λεμεσό.

Λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες:

Σωτήρης Δημητρίου

Ο Σωτήρης Δημητρίου γεννήθηκε στην Πόβλα Θεσπρωτίας το 1955 και μεγάλωσε στην Ηγουμενίτσα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το έργο του έχει τιμηθεί με το βραβείο διηγήματος της εφημερίδας Τα Νέα (1987), δύο φορές με το βραβείο διηγήματος του περιοδικού Διαβάζω (η τελευταία το 2002 για το βιβλίο του Η βραδυπορία του καλού), μία φορά με το βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2013), ενώ το μυθιστόρημά τουΝ’ ακούω καλά τ’ όνομά σου ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας. Το βιβλίο του Ουρανός απ’ άλλους τόπους κυκλοφόρησε τον Ιούνιο 2021. Κείμενά του έχουν μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο, σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, στο θέατρο.

Αντώνης Γεωργίου

Σπούδασε Νομικά στη Μόσχα και εργάζεται στη Λεμεσό ως δικηγόρος. Είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Έχει εκδώσει τα βιβλία: Πανσέληνος παρά μία (Εκδόσεις Γαβριηλίδης 2006, ποιήματα), Γλυκιά Bloody Life (Εκδόσεις Το Ροδακιό, 2006, Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, Κύπρος), Ένα αλπούμ ιστορίες, (Εκδόσεις Το Ροδακιό, 2014, Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, Κύπρος, Βραβείο Λογοτεχνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης) και Σαν πεταλούδα είμαι (Εκδόσεις Το Ροδακιό, 2019, ποιήματα). Φέτος κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Το Ροδακιό η συλλογή διηγημάτων Η ανάσα των δίπλα.

Κατά την περίοδο 2007-2021, οκτώ έργα του ανέβηκαν στο θέατρο. Βραβεύτηκε από τον Θ.Ο.Κ. ως δημιουργός της χρονιάς για το έτος 2021.

Το Ένα αλπούμ ιστορίες έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε 8 χώρες μέχρι σήμερα, ενώ διασκευάστηκε και ανέβηκε στο θέατρο. Θεατρικά του έργα μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν στην Ουκρανία.

Δήμητρα Δημητρίου

Η Δήμητρα Δημητρίου είναι αριστούχος διδάκτωρ Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV). Εργάζεται ως Λειτουργός Ερευνών, Μελετών και Εκδόσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από το 2013 διδάσκει σε διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου (Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κύπρου· Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κύπρου· Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου· Πανεπιστήμιο Λευκωσίας). Είναι επίσης Ανώτερη Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (CCEIA) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εμπίπτουν στα πεδία της Συγκριτικής Φιλολογίας, της Νεοελληνικής Φιλολογίας, της Μυθοκριτικής, της Φεμινιστικής και Μεταμοντέρνας Θεωρίας και της Λογοτεχνικής και Πολιτισμικής Θεωρίας.

Πληροφορίες/Κρατήσεις: 99 667599

Location

Παλιό Ξυδάδικο, Λεμεσός

Directions

Could not find route!

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org