«Αμμοχώστου Ωδές» του Γιώργου Χατζημάρκου 27 ΜάιοςΜάι 2022 19:30 - 19:30Πολιτιστικό κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, Λεμεσός

Μουσική

Το έργο «Αμμοχώστου Ωδές» του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Χατζημάρκου, παρουσιάζεται στη Δερύνεια, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό, στις 23, 24 και 27 Μαΐου αντίστοιχα.

Το έργο «Αμμοχώστου Ωδές» αποτελεί μία λαϊκή καντάτα σε μουσική, στίχους, ενορχήστρωση και κείμενα του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Χατζημάρκου γραμμένη για σολίστ, μεικτή χορωδία, δέκα άτομα ορχήστρα και αφηγητή. Σκιαγραφεί τον πόνο της προσφυγιάς και του ξεριζωμού μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Αφετηρία για το έργο αυτό υπήρξε η μετάθεση του Γιώργου Χατζημάρκου ως καθηγητή Μουσικής στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου το 2008. Όπως αφηγείται ο ίδιος, καθώς περπατούσε στην περιοχή μια μέρα, συγκλονίστηκε όταν αντίκρυσε, «τόσο κοντά μα τόσο μακριά», τις βουβές πολυκατοικίες και τα κτήρια της Αμμοχώστου, της πόλης όπου έζησε για λίγο τα παιδικά του χρόνια, «τα εγκαταλελειμμένα κτήρια του Βαρωσιού, με γυμνά παράθυρα, τρύπιες αναμνήσεις καρφωμένες στο μυαλό».

Από τον πάνω όροφο του σχολείου αντίκρυζε σχεδόν καθημερινά το θέαμα της εγκαταλελειμμένης πόλης, η οποία επιδρούσε πάνω του, όπως λέει, «σαν να στεκόμουν μπροστά από μια τεράστια μαγνητική πλάκα που με τραβούσε προς το μέρος της». Σύντομα άρχισε να γράφει στίχους τραγουδιών, εμπνευσμένος και φορτισμένος από την Αμμόχωστο. «Χωρίς λόγια, μόνο με τα μάτια, μιλούσα με την όμορφη πόλη μας. Σαν να της έλεγα και να μου έλεγε καθημερινές εμπειρίες και παράπονα. Κουβεντιάζαμε, γίναμε δύο αχώριστοι φίλοι».

Αποκορύφωμα ήταν η επίσκεψή του στην κατεχόμενη πόλη το καλοκαίρι του 2013. «Ίσως πήρα τη μεγάλη αυτή απόφαση γνωρίζοντας ότι, όσο περνούν τα χρόνια, γινόμαστε πιο ευαίσθητοι και συνάμα σμίγουμε με τη γη που μας γέννησε, ακολουθώντας ο καθένας της μοίρας το αναπόφευκτο πεπρωμένο με μόνη διαφορά τη χρονική στιγμή», λέει. Έτσι, καθώς περνούσε ο χρόνος, το έργο άρχισε να παίρνει τη μορφή μιας κοσμικής καντάτας, οι στίχοι μελοποιήθηκαν, τα τραγούδια ενορχηστρώθηκαν για χορωδία και ορχήστρα με την προσθήκη σολίστ και αφηγητή.

Η μουσική των τραγουδιών είναι απλή, παραπέμπει στην ελληνική μουσική του 1970, όταν η Αμμόχωστος ευημερούσε ως το διαμάντι της Μεσογείου. Το έργο ηχογραφήθηκε το 2017 σε ψηφιακό δίσκο. «Στόχος μου», λέει ο δημιουργός, «είναι να προσθέσω ένα λιθαράκι στον βωμό του αγώνα για την επανένωση και ελευθερία της Κύπρου. Ευχή μου είναι να εκτελεστεί στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας μετά την απελευθέρωση της πόλης μας».

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου - Λουκία Σκορδή (τραγούδι), Γιώργος Χατζημάρκου (μπουζούκι, κιθάρα, τραγούδι), Νίκος Νικολαΐδης (μπουζούκι), Βασίλης Ευσταθίου (πλήκτρα), Ξένιος Παπασοφρωνίου (κόντρα-μπάσο), Ξενάκης Ξενοφώντος (ντραμς)

Συναυλίες:

23 Μαϊου, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμμοχώστου, Δερύνεια

24 Μαϊου, Θέατρο Σκάλα, Λάρνακα

27 Μαϊου, Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, Λεμεσός

Location

Πολιτιστικό κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, Λεμεσός

Directions

Could not find route!

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org