9ο Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών «Buffer Fringe» 07 ΟκτώβριοςΟκτ 2022 00:00 - 09 ΟκτώβριοςΟκτ 2022 00:00

Φεστιβάλ

Το 9ο Buffer Fringe  – που διοργανώνεται από το Σπίτι της Συνεργασίας – θα πραγματοποιηθεί στις 07, 08 και 09 Οκτωβρίου 2022, σε τρεις χώρους σε ολόκληρη τη Λευκωσία.

Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe  φιλοξενεί καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό και προωθεί πειραματικά ‘fringe’ έργα, δίνοντας χώρο σε καλλιτέχνες να δημιουργήσουν, να αντισταθούν, να ξεκινήσουν διαλόγους, και να μοιραστούν τη ξεχωριστή τους οπτική γωνία.

Η φετινή θεματική του Buffer Fringe είναι «Pockets (beyond)». Μέσα από παραστάσεις και έργα, οι καλλιτέχνες προτείνουν τρόπους αμφισβήτησης κυρίαρχων αφηγημάτων, καθώς και αντίστασης στην κυρίαρχη λογική. Δημιουργούν επίσης χώρους για εξερεύνηση εννοιών όπως ταυτότητα και διαφορετικότηταπαρόν και παρελθόνσυμπερίληψη και αποκλεισμός.

1η μέρα: Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου, στο Βιβλιοπωλείο Rüstem

Ο Λιβανέζος σκηνοθέτης/περφόρμερ Raffi Feghali επιμελείται αφηγήματα και περιβάλλοντα καταβύθισης (immersion) στους χώρους του Βιβλιοπωλείου Rüstem, για την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, την Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το Feghali, «οι καλλιτέχνες, με αυτή τους τη δουλειά, παρεμβαίνουν στην ταυτότητα και το αίσθημα του «συνανήκειν», τροφοδοτούνται από την ιστορία και εξελίσσονται διαρκώς».

Το πρώτο μέρος της βραδιάς ξεκινά με το μουσικοαφηγηματικό ταξίδι της παράστασης ΚΑΝΕΝΑΣ του Θεάτρου ERGO [Κύπρος], βασισμένo στις περιπέτειες του Οδυσσέα, όπως καταγράφηκαν στα λογοτεχνικά έργα-σταθμούς του Ομήρου, του Joyce και του Καζαντζάκη.

Η εικαστική παράσταση Ilk: A Queer Arab Dichotomy του Λιβανέζου Ahmad BaBa θέτει ερωτήματα σχετικά με την κούηρ αραβική μουσουλμανική ταυτότητα.

Για το δεύτερο μέρος, η ισπανική Compañia Encuentro παρουσιάζει ‘έναν πόλεμο μεταξύ μας’Una Guerra Entre Nosotros, μια χορευτική παράσταση για τη σχέση δύο αντρών και θέματα όπως την αγάπη, το θάνατο, και την ομοφοβία. Ο Inal Bilsel [Κύπρος] κλείνει τη βραδιά με τη Nostalgia for the Future – μια ζωντανή παράσταση ηλεκτρονικής μουσικής με πολυμέσα, παρασύροντας τους θεατές σε νοσταλγία για ένα μέλλον που δεν έφτασε ποτέ.


2η μέρα: Σάββατο, 08 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ

Η συγγραφέας Kat Kats [Κύπρος/Αυστραλία] και οι σκηνοθέτες Bryce Ives [Αυστραλία] και Μαρία Βαρνακκίδου [Κύπρος] αποτελούν την ομάδα επιμελητών της δεύτερης μέρας, Σάββατο, 08 Οκτωβρίου, και μας προσκαλούν «to think inside the [black] box: να μεταμορφώσουμε τον κλειστό χώρο του Θεάτρου Πόλης – και να τον αφήσουμε να μεταμορφωθεί».

Για το πρώτο μέρος της βραδιάς, οι Die Wolke Art Group από την Ελλάδα θα παρουσιάσουν τη χοροθεατρική παράσταση Poetics of Space, μια μελέτη για την αντίληψη του χώρου και της οικειότητας.

Ακολουθούν οι Compagnie Inflexions από τη Γαλλία, που προσκαλούν τους θεατές να ακούσουν και να χορέψουν την ποίηση και τον ήχο, στη διαθεματική τους παράσταση As We Drove Short Short Horizon-Line.

Στο δεύτερο μέρος, ένα POLYDRAMA παρουσιάζει ο ody icons [Κύπρος/Ελλάδα], μια διαθεματική μουσική παράσταση για το κούηρ, την παράδοση, την κοινωνική πάλη, το σκοτάδι και το φως, τη μοναξιά και τη συλλογικότητα.

Τέλος, η Βασιλική Αναστασίου και η εικοσαμελής χορωδία γυναικείων φωνών Amalgamation [Κύπρος] προτείνουν ηχοτοπία, αρχέγονους ήχους, τραγούδια, ψιθύρους και νανουρίσματα στην παράσταση Που Δύσην ως Ανατολήν….


3η μέρα: Κυριακή, 09 Οκτωβρίου, Ουδέτερη Ζώνη Λήδρα Πάλας, Τάφρος, Σπίτι της Συνεργασίας

Για την τρίτη μέρα του φεστιβάλ, την Κυριακή, 09 Οκτωβρίου, η ιστορικός τέχνης Derya Ulubatli [Κύπρος], μεταμορφώνει την ουδέτερη ζώνη στο Σπίτι της Συνεργασίας σε ένα χώρο συνάντησης, σε «μια ‘τσέπη’ όπου καλλιτέχνες μπορούν να δημιουργήσουν καινούργια αφηγήματα με τους θεατές, και με τους Άλλους».

Στην περφόρμανς/εγκατάσταση STATE, η διαθεματική καλλιτέχνης Μελίτα Κούτα [Κύπρος] προτείνει την εγκαθίδρυση, ανάπτυξη και πτώση ενός ‘κράτους’ στην ουδέτερη ζώνη, σε διάστημα 24 ωρών.

Η καλλιτέχνης Fatosh Olgacher [Κύπρος] παρουσιάζει την εγκατάσταση ΚΥΠ|RIS με δύο ταινίες βασισμένες στις εμπειρίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κατά την περίοδο 1974-2004.

Ο Martín Álvarez [Ολλανδία] και η ομάδα του παρουσιάζουν τη διαδραστική συναυλία κλασσικής μουσικής και λογοτεχνίας Where Words Become Music, με την οποία εξερευνούν την πιθανότητα επικοινωνίας ενός οικουμενικού μηνύματος χωρίς τη χρήση γλώσσας.

Στη Μουζουρού, οι Tera Group παρουσιάζουν μια ιστορία απαγορευμένης αγάπης με μουσική και τσιαττιστά/actisma στα ελληνικά και στα τουρκικά.

Οι Παράλληλες Δράσεις της μέρας περιλαμβάνουν τη σκυταλοδρομία φλόγας του καλλιτεχνικού ντουέτου K&A, που επιστρέφουν στο φετινό Buffer Fringe για μια «απλή συλλογική δράση, μια ποιητική ανάφλεξη, μια κρίσιμη χειρονομία» με τη συμμετοχική δράση Relay of Matches.

Τέλος, στο συμμετοχικό ιστορικό πρότζεκτ DeepNic, το κέντρο αριστείας CYENS προσκαλεί το κοινό να συμβάλει στη βαθύτερη κατανόηση της Λευκωσίας φέρνοντας προσωπικές φωτογραφίες, εφημερίδες ή άλλο υλικό σχετικό με την ιστορία της πόλης από το 1960 ως το 2020.

Πληροφορίες/Εισιτήρια: www.bufferfringe.org

 

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org