6ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού & Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου 17 ΙούλιοςΙούλ 2023 20:15 - 23 ΙούλιοςΙούλ 2023 00:00

Φεστιβάλ

Για έκτη χρονιά, ο μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός AEI Audiovisual Forum διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου (AEI Film Festival). Το φετινό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, στη Λευκωσία, από τις 17 έως τις 23 Ιουλίου, με παράλληλη διαδικτυακή προβολή μέσα από την πλατφόρμα www.eventive.com, στοχεύοντας στην ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου της Κύπρου και των άλλων συμμετεχουσών χωρών, μέσω της τέχνης του ντοκιμαντέρ, με θεματολογία που εμπίπτει στο τρίπτυχο αρχαιολογία-εθνογραφία-ιστορία.

Συγκεκριμένα, θα προβληθούν 10 ταινίες από την Κύπρο (ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές παραγωγές), εννέα από την Ελλάδα και τέσσερις από τη Βρετανία, ενώ με δύο ταινίες συμμετέχουν η Τουρκία, η Ιταλία και η Χιλή και με μία ταινία η Ουκρανία, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Ρουμανία, ο Καναδάς και η Βουλγαρία. Επίσης, παράλληλα με τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ σε φυσικό χώρο, θα υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης διαδικτυακής προβολής των ντοκιμαντέρ ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στους ενδιαφερομένους εντός κι εκτός των συνόρων της Κύπρου, να παρακολουθήσουν τις ταινίες και να συμμετέχουν στις συζητήσεις μέσω της εφαρμογής live streaming.

Διαγωνιστικό μέρος

Για το φετινό AEI Film Festival έχει συσταθεί διεθνής κριτική επιτροπή -με πρόεδρο τον διάσημο συγγραφέα, καθηγητή ιστορίας και σκηνοθέτη Δρ. Πέδρο Ολάγια. Μέλη είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών Ματθαίος Φραντζεσκάκης, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αρχαιολογικού Ντοκιμαντέρ Φώκαιας Ντέμπορα Σεμέλ Ντεμιρτάς, ο σκηνοθέτης και καθηγητής κινηματογράφου Ντέιβιντ Χαντς και η Κύπριασκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών Πάφου, Σύλβια Νικολαΐδου.

Το μη Διαγωνιστικό μέρος 

Στο μη διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν αξιόλογα ντοκιμαντέρ ξένων και Κύπριων δημιουργών καθώς επίσης τέσσερα ειδικά αφιερώματα η προβολή των οποίων θα ακολουθείται από συζήτηση. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει ειδικό αφιέρωμα για την Χοροεσπερίδα του κινηματογράφου «ΕΛΛΑΣ» Στροβόλου, που έγινε τον Οκτώβριο του 1959. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από τον συγγραφέα – ιστορικό ερευνητή Δρ. Χρύσανθο Χρυσάνθου.

Το ειδικό αφιέρωμα στο εκπαιδευτικού προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών, για το οποίο θα μιλήσει, μετά την προβολή, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών, Ματθαίος Φραντζεσκάκης. 

Το BCEFF, ένα σημαντικό περιβαλλοντικό κινηματογραφικό φεστιβάλ από τον Καναδά, συστήνεται στο κοινό του ΑΕΙ μέσα από μια ειδική παρουσίαση διάρκειας 15 λεπτών. H παρουσίαση θα παρέχει μια επισκόπηση της αποστολής, της προσέγγισης και της δυνατότητας συνεργασίας μεταξύ των δύο Φεστιβάλ, του BCEFF και του ΑΕΙ. Στα πλαίσια της παρουσίασης, θα παρουσιάσει μια περιβαλλοντική ταινία μικρού μήκους που συμπυκνώνει την αφοσίωσή στα περιβαλλοντικά θέματα και την επιστημονική ακρίβεια στον κινηματογράφο.

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα στο κυπριακό κίνημα «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν». Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με την αντιμετώπιση του κινήματος από την κυπριακή κοινωνία.

Οι παράλληλες δράσεις 

Κατά τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ, στους χώρους του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, θα διαδραματίζονται παράλληλες δράσεις που θα απευθύνονται σε διάφορες ομάδες ανθρώπων με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα.

Θα πραγματοποιηθεί φωτογραφική έκθεση που θα προβάλει στιγμιότυπα από τα φετινά εργαστήρια κινηματογραφικής/ οπτικοακουστικής παιδείας που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος «ΣΥΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», και βεβαίως τα πολύ δημοφιλή βιωματικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 6 μέχρι 12 χρονών με θεματολογία γεωλογικού, αρχαιολογικού και αστρονομικού περιεχομένου.

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 23 Ιουλίου, με την απονομή των βραβείων και με μουσικό πρόγραμμα που θα διεξαχθεί από το κυπριακό χορωδιακό σχήμα Amalgamarion Choir.

Το AEI Film Festival πέρα από τα σύνορα της Κύπρου

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το ΑΕΙ Φεστιβάλ ταξιδεύει στο Καστελλόριζο. Θα συμμετάσχει στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Beyond Borders», με τον Σταύρο Παπαγεωργίου να διατελεί και μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής, με την προβολή του αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ «ΚΙΝΥΡΑΣ: ΙΕΡΕΥΣ ΚΤΗΛΟΝ ΑΦΟΡΔΙΤΑΣ» και με μια παρουσίαση προς Ελλαδιτες και ξένους επαγγελματίες του κινηματογράφου που θα παρευρίσκονται στο Καστελλόριζο με θέμα «Η Κύπρος ως ελκυστικός κινηματογραφικός προορισμός και ευκαιρίες για διεθνείς συμπαραγωγές».

Πρόθεση των διοργανωτών, είναι επίσης η περαιτέρω επέκταση των συνεργειών του ΑΕΙ Film Festival με φεστιβάλ από χώρες που βρίσκονται γεωγραφικά κοντά στην Κύπρο και ανήκουν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική όπως ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και η Αίγυπτος, ενώ εδραιώνεται παράλληλα και η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τον παιδικό/ νεανικό κινηματογράφο, καθώς και με την κινηματογραφική παιδεία, όπως οι CIFEJ και ECFA.

Πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του aei-filmfestival.org και τις σελίδες του στο Facebook και το Instagram.

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org