21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2023 21 ΑπρίλιοςΑπρ 2023 00:00 - 29 ΑπρίλιοςΑπρ 2023 00:00

Κινηματογράφος

Tο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2023 ανοίγει αυλαία την Παρασκευή, 21 Απριλίου στις 20:00, στο Θέατρο Ριάλτο με τη νέα ταινία των Κύπριων σκηνοθετών Κόριννας Αβρααμίδου και Κυριάκου Τοφαρίδη «ΙΜΑΝ». Πρόκειται για ένα νευρώδες κοινωνικό δράμα που συνδέει τρεις ιστορίες όπου οι πράξεις των ηρώων σηματοδοτούν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Με διεθνές και κυπριακό καστ, η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Της πρώτης προβολής θα προηγηθεί η τελετή έναρξης που φέρει την υπογραφή του Δημήτρη Χειμώνα και της ομάδας συνεργατών του προγράμματος queer δράσεων «Sessions». Όσοι θα έχουν την ευκαιρία να παρευρεθούν θα βιώσουν μια τελετουργική άφιξη στο φεστιβάλ, όπου θεατές και δημιουργοί αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

«Απρόσμενοι συνδυασμοί εικόνων και ήχων φτιάχνουν σύμπαντα στις παρυφές της πραγματικότητας, κάπου ανάμεσα στο τίποτα και στα πάντα, στο πουθενά και στο παντού, στο χάος και στην τάξη. Παρακολουθώντας τα συνδράμουμε στην ολοκλήρωσή τους» σημειώνουν οι εμπνευστές της εκδήλωσης.

Ο Δημήτρης Χειμώνας υπογράφει ιδέα, κείμενο και σκηνοθεσία, η σκηνική επιμέλεια είναι του Δημήτρη Σιαμμά, η εικαστική εγκατάσταση και η ενδυματολογία του Ορέστη Λαζούρα, η μουσική και ο ήχος των Μαρίας Σπίβακ & Εμίντιο Βάσκες, ο σχεδιασμός φωτισμού της Καρολίνας Σπύρου, και ο συντονισμός παραγωγής του Λεξ Γρηγορίου. Το συνοδευτικό βίντεο και σποτ του φεστιβάλ είναι σε διεύθυνση φωτογραφίας και μοντάζ του Νικόλα Καρατζά, τα σκηνικά αντικείμενα είναι της Στέφανης Μουρούζη, ενώ χρησιμοποιείται drone που χειρίζεται ο Χάρης Βαρέλιας. Συμμετέχουν οι περφόρμερς Έλενα Καλλινίκου, Μπελίντα Παπαβασιλείου, Εύα Παπαβασιλείου, Χρύσω Κοσμά, Παναγιώτης Παυλίδης, Στέφανη Μουρούζη και Ανδρέας Πατσιάς.

Μετά την προβολή του «IMAN», ακολουθεί το καθιερωμένο πάρτι έναρξης με μουσικές επιλογές από την DJ Coral Bae. Το παρών στο πανηγυρικό άνοιγμα θα δώσουν οι επίσημοι προσκεκλημένοι, τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής, μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας, εκπρόσωποι των διοργανωτών (του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού και του Θεάτρου Ριάλτο), των χορηγών και φυσικά το πιστό κοινό του φεστιβάλ.

Το  πρόγραμμα της κορυφαίας κινηματογραφικής συνάντησης αρχίζει να ξεδιπλώνεται από το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Απριλίου σε Λεμεσό και Λευκωσία.

To Σάββατο στις 11:00, προβάλλεται η ταινία της Προέδρου της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Julie Bertuccelli «Jane Campion, La Femme Cinéma», παρουσία της σκηνοθέτριας. Μόνο για το διήμερο αυτό, η κινηματογραφική πανδαισία περιλαμβάνει συνολικά οκτώ (8) ταινίες και στις δύο πόλεις από όλα τα τμήματα της φετινής έκδοσης. Το Σάββατο, στη Λευκωσία, μετά την προβολή των 20:00 στο Ζήνα Πάλλας με την ταινία των Felix Van Groeningen και Charlotte Vandermeersch «The Eight Mountains» θα ακολουθήσει πάρτι στο γειτονικό S//IP Club.

Υπότιτλοι: Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Είσοδος:

€5 εισιτήριο ανά ταινία
€30 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)
Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας
Δωρεάν για μαθητές, στο παιδικό πρόγραμμα
Δωρεάν για κατόχους κάρτας ΑμεΑ
Όλες οι προβολές, πέραν του παιδικού προγράμματος, είναι για άτομα άνω των 18.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα cyprusfilmdays.com.

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org