20ο Διεθνές Φεστιβάλ - Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2022 08 ΑπρίλιοςΑπρ 2022 20:00 - 16 ΑπρίλιοςΑπρ 2022 00:00

Κινηματογράφος

Η φετινή 20ή έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2022 θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 08 και 16 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό και στον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλλας, στη Λευκωσία.

Ταινίες με ειδικό βάρος και ξεχωριστή οπτική, διαμαντάκια με διακρίσεις στα πιο σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, πρωτοποριακές φωνές, καταξιωμένοι κινηματογραφιστές, αλλά και περίβλεπτες κυπριακές ταινίες πρόσφατης παραγωγής συνθέτουν τον κορμό του επετειακού 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ –Κινηματογραφικές Μέρες 2022.

Μια διαδρομή στο πιο ενδιαφέρον σινεμά της εποχής μας συνθέτει το καλεντάρι των προβολών με είκοσι και πλέον ταινίες μυθοπλασίας που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται φιλμ που ξεχώρισαν διεθνώς (Τμήμα Viewfinder), οι επιλογές ενός πολύ ισορροπημένου διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος (Glocal Images), οι τέσσερις προτάσεις αξιώσεων τελευταίας εσοδείας από ημεδαπούς δημιουργούς που συγκροτούν το Κυπριακό Διαγωνιστικό Τμήμα, μαζί με τις ταινίες του παράλληλου προγράμματος και της φετινής έκδοσης του φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους.

Μεταξύ άλλων, σημεία αναφοράς στο πρόγραμμα είναι το βιωματικό και ήδη πολυσυζητημένο «Belfast» του Κένεθ Μπράνα [Kenneth Branagh], το «Βαγόνι αριθμός 6» [Compartment No. 6] του Γιούχο Κουόσμανεν [Juho Kuosmanen] που βραβεύτηκε στις Κάννες, αλλά και το υποψήφιο για Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας «Χειρότερο Κορίτσι στον Κόσμο» [The Worst Person in the World] του Γιόακιμ Τρίερ [Joachim Trier].

Την ευθύνη για τον καταρτισμό του προγράμματος και των παράλληλων εκδηλώσεων έχει η τριμελής Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ που αποτελούν η σκηνοθέτρια- παραγωγός Τώνια Μισιαλή, ο ακαδημαϊκός Δρ Κώστας Κωνσταντινίδης και ο σκηνοθέτης- παραγωγός Μάριος Στυλιανού.

Τα Βραβεία

Πέντε εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνούς ανεξάρτητης κινηματογραφικής κοινότητας απαρτίζουν τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή, που θα επιλέξει τις ταινίες οι οποίες θα βραβευθούν στα διαγωνιστικά τμήματα. Συγκεκριμένα, στην τελετή βράβευσης η οποία ρίχνει την αυλαία του φεστιβάλ στις 16 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο, θα απονεμηθούν το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (€6000), το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (€3000), το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας (€1000), το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας (€4000), το Βραβείο Καλύτερου Κύπριου Σκηνοθέτη (τεχνικές υπηρεσίες DCP Mastering - Deliverables & υποτιτλισµός αξίας €3500- χορηγία της εταιρείας Authorwave) και το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας για Κυπριακή Ταινία (€500- προσφορά Δήµου Λεµεσού). Όλες οι ταινίες που θα προβληθούν στο επίσημο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα το κυπριακό διαγωνιστικό τμήμα διεκδικούν αυτομάτως και το Βραβείο Κοινού, που απονέμεται από την ψήφο αξιολόγησης των θεατών αμέσως μετά από κάθε προβολή.

Σινεμά για παιδιά και νέους

Η έκδοση του Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους φιλοδοξεί και φέτος να συμβάλει στην κινηματογραφική εκπαίδευση του νεανικού κοινού της Κύπρου, ερεθίζοντας τη σκέψη και διευρύνοντας τους ορίζοντες του νεαρού θεατή. Προσεκτικά επιλεγμένες ταινίες κι ένα εύφορο πρόγραμμα εργαστηρίων πυροδοτούν ένα παιχνίδι φαντασίας και γνώσης. Καλλιτεχνικός διευθυντής της έκδοσης είναι ο φέτος ο σκηνοθέτης Σταύρος Παμπαλλής.

DOT ON THE MAP για επαγγελματίες του κινηματογράφου

Η αναπτυξιακή διάσταση της διοργάνωσης προβλέπει και φέτος την πραγματοποίηση του 3ου Dot on the Map Industry Days, της πλατφόρμας συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αγορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει τις συνεργασίες μεταξύ παραγωγών, σκηνοθετών και σεναριογράφων από τις χώρες της Μεσογείου, με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου.

Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Είσοδος:

€6 Εισιτήριο Ημέρας
€25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)
Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας
Δωρεάν για μαθητές, στο παιδικό πρόγραμμα
Δωρεάν για κατόχους κάρτας ΑμεΑ

Όλες οι προβολές, πέραν του παιδικού προγράμματος, είναι για άτομα άνω των 18.

Πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα θα βρείτε στην ιστοσελίδα cyprusfilmdays.com.

 

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org