Σκηνικό έντασης επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές Έβρου μεταξύ των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας και προσφύγων-μεταναστών που καταφθάνουν μαζικά από την Τουρκία και θέλουν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου να ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη, στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί από χθες Παρασκευή 3.000 με 4.000 άτομα, από την πλευρά της Τουρκίας, που επιχειρούν να μπουν στην Ελλάδα αλλά απωθούνται από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα να ξεσπούν επεισόδια που καταστέλλονται με ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων. 

Πέραν της απόπειρας του συγκεντρωμένου πλήθους να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό στις Καστανιές, μικρότερες ομάδες ή μεμονωμένα άτομα προσπαθούσαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας να μπουν σε ελληνικό έδαφος από περάσματα στο δάσος, αλλά μπλοκαρίστηκαν από τις περιπόλους των Ελλήνων συνοριοφυλάκων και δυνάμεων του στρατού. Εξήντα έξι άτομα που κατάφεραν να περάσουν, συνελήφθησαν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, πρόσφυγες και μετανάστες παρέμεναν στην τουρκική πλευρά της συνοριογραμμής, εκτεθειμένοι στην ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στον Έβρο.

Ενδεικτικό των συγκρούσεων χθες τη νύχτα στον Έβρο είναι το συγκλονιστικό βίντεο που ανήρτησε στο twitter ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel Γιώργος Χρηστίδης, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο των γεγονότων από την τουρκική πλευρά των συνόρων. 

«Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τη διαφύλαξη των συνόρων»

Για την κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης σε Έβρο και νησιά πραγματοποιήθηκε νωρίτερα έκτακτη σύσκεψη στο πρωθυπουργικό μέγαρο στην Αθήνα. Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας». Ήδη ενισχύονται -είπε- οι δυνάμεις της αστυνομίας, του στρατού και του λιμενικού τόσο στα χερσαία, όσο και στα θαλάσσια σύνορα.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση εξαπέλυσε έμμεσες βολές προς την πλευρά της Άγκυρας, καθώς η τουρκική κυβέρνηση -σύμφωνα με μαρτυρίες και εικόνες που μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα- όχι μόνο επέτρεψε, αλλά καθοδήγησε τα καραβάνια των προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας.