Του Γιάννη Κωστακόπουλου

Ναι, με απασχόλησε. Όπως όλους μας άλλωστε. Η «γλυπτή» πατάτα της Ξυλοφάγου έδωσε δικαίωμα στην άποψη, την κριτική, την τοποθέτηση. Μερικοί απείχαν συνειδητά να σχολιάσουν τα ασχολίαστα. Άλλοι μειδίασαν λέγοντας, «αυτοί είμαστε»! Εκείνοι που αντλούν υλικό για χιούμορ από τέτοιες αναπαραστάσεις, δεν χαρίστηκαν… Ξεφλούδισαν την πατάτα ως τον πυρήνα της γελοιοποίησης της. Και της γελοιοποίησης μας! 

Πάσχιζαν και πασχίζουν οι εμπνευστές και δημιουργοί του «έργου» να μας πείσουν για την καλαισθησία μιας πατάτας και την ανάγκη ανάδειξης του κυπριακού αποκλειστικού, μοναδικού αυτοφυούς προϊόντος μας. «Θα είναι μια περηφάνια για εμάς, κι… έκπληξη για τους επισκέπτες μας», λένε.

Η τεσσάρων μέτρων ύψους «πατάτα-ομοίωμα» της Ξυλοφάγου, δεν μετρά σε άλλη διάσταση, πλάτος και όγκο. Οι υπερασπιστές, στον ίσκιο της φιγούρας της, λένε πως πρόκειται για το πλέον εξαιρετικό προϊόν παραγωγής της περιοχής. Όποιος δεν μυήθηκε στο μοναδικό είδος, δεν θα καταλάβει την γλυπτική απεικόνιση του, ούτε στον συμβολισμό του, λένε. Έτσι είναι οι ειδήμονες της πατάτας. Σα να μην έπεσε ο σπόρος της στη γη, αλλά ο βολβός να έπιασε και ν’ αναπτύχθηκε πρώτα στον εγκέφαλο τους.

Υπό το καθεστώς της πρώτης κατακραυγής να είστε σίγουροι πως θα υπάρξει σύντομα άτακτη υποχώρηση. Ήδη οι πιο προχωρημένοι της ίδιας συνομοταξίας των υποστηριχτών της στητής (κι όχι σε στύση) πατάτας) διαφοροποιούνται για να μην παρεξηγηθούν. Κι οι πλέον απαθείς παίρνουν θέση. Αυτοί δε που βουτούν το καλαμάρι τους στη σάτιρα και στο «τρολάρισμα», ξεροτηγανίζουν την «πατάτα» τους. 

Τι άλλο πιο επώδυνο να μας συμβεί από τον υποβιβασμό μας, από χώρα της μπανάνας σε χώρα της πατάτας.

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com