Θετικά αποτιμούν τα αποτελέσματα της πρώτης Παγκύπριας έρευνας που έγινε σε σχέση με την δημοσιογραφία στην Κύπρο και τα Μέσα Ενημέρωσης, οι συντελεστές της.

Η έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Ένωσης Συντακτών Κύπρου από την Cypronetwork με την στήριξη της Τράπεζας Κύπρου, παρουσιάστηκε στις 11 το πρωί σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Κατά την εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Γιώργος Φράγκος, ανέφερε πως έχει την πεποίθηση ότι η έρευνα είναι αντιπροσωπευτική και αντικατοπτρίζει με ρεαλισμό και διαφάνεια το τι ισχύει στον τόπο μας σε σχέση με τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ.

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας:

Με βάση το πόρισμα η κοινή γνώμη εμπιστεύεται τα Μέσα Ενημέρωσης κατά 51% και τους Κύπριους δημοσιογράφους κατά 54%

44% των ερωτηθέντων θεωρούν ποιοτική την δημοσιογραφία και την αξιολογούν αντικειμενική, και 46% την κρίνουν ως έγκυρη.

Παράλληλα όμως, ένα ποσοστό που φτάνει το 47% εκτιμά ότι υπάρχει πολιτική επιρροή στα ΜΜΕ και οικονομικές εξαρτήσεις.
54% των Κυπρίων θεωρούν ότι οι δημοσιογράφοι προβαίνουν σε υπέρβαση εξουσίας.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της εταιρείας που διεξήγαγε την έρευνα Χρίστος Μιχαηλίδης η τηλεόραση και το ραδιόφωνο παρουσιάζουν τους ψηλότερους δείκτες θετικής αξιολόγησης σε ότι αφορά την ποιότητα και την αξιοπιστία που φθάνουν μέχρι και 60%. Όσον αφορά το κριτήριο της αξιοπιστίας η τηλεόραση έλαβε 44% θετικές απαντήσεις, το ραδιόφωνο 36%, οι εφημερίδες 20% και οι ενημερωτικές ιστοσελίδες στο 29%.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ακόμα ότι τρείς στους τέσσερις ενημερώνονται για ειδησεογραφικά θέματα από την τηλεόραση και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τέσσερις στους δέκα από το ραδιόφωνο και ένας στους επτά από εφημερίδες.

Σημειώνεται ότι 4 στους 10 Κύπριους αναδεικνύουν έντονα το θέμα το ψευδών ειδήσεων σημειώνοντας ότι πάνω από τις μισές προέρχονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ότι αφορά την ταυτότητα της έρευνας ότι έγινε με δείγμα χιλίων συνεντεύξεων που έγιναν μέσω τηλεφώνου, είτε προσωπικά σε άτομα άνω των 18 ετών, από τις 13 Ιουλίου μέχρι τις 6 Αυγούστου.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com