Στην Κωνσταντινούπολη φτάνει απόψε η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής των Πρέσβη Παύλο Αποστολίδη για να συμμετάσχει στις διερευνητικές διαπραγματεύσεις με την τουρκική αντιπροσωπεία που αρχίζουν αύριο στις 10 το πρωί, σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης.

Απόψε, η ελληνική αντιπροσωπεία θα παρακαθίσει σε δείπνο στο ελληνικό προξενείο με τον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα.

Το σύνθημα της Άγκυρας για τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις είναι εξ αρχής «όλα στο τραπέζι» και παρόλο που φαίνεται ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το τι τελικά θα είναι στο τραπέζι οι δύο πλευρές προχωρούν.

Μάλιστα εδώ και μερικές βδομάδες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να γίνει πιο πειστικός προτάσσει το επιχείρημα ότι «στον 61ο γύρο θα συζητηθούν όλα όσα συζητήθηκαν και στους προηγούμενους 60 γύρους». Ενώ η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει τίποτα πέραν της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, η Άγκυρα κυρίως φοβάται πρώτον, για την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο έπειτα από την απόφαση της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια γι΄ αυτό και θέλει να θέσει το θέμα ως βασικό στην ατζέντα.

Ανασύρει επίσης ως βασικό θέμα πλέον και την αποστρατικοποίηση των νησιών που με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς θέτοντας μάλιστα και θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους, ενόσω η Αθήνα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά.

Θέτει ακόμα θέμα εναέριου χώρου της Ελλάδας, επικαλούμενη συνεχώς ότι πουθενά στον κόσμο καμιά χώρα δεν έχει χωρικά ύδατα έξι ναυτικά μίλια και εναέριο χώρο δέκα ναυτικά μίλια. Πάντως στην τελευταία του τοποθέτηση κατά τη συνέντευξή Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μαάς ο Τούρκος ΥΠΕΞ κωδικοποίησε τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τα οποία πρέπει να τεθούν στο τραπέζι ως εξής: «Αιγαίο, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, θέματα που σχετίζονται με τη θάλασσα όπως πεδίο θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

 Η Άγκυρα έχει σκληρύνει τη θέση της στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό τα τελευταία δύο χρόνια προσεγγίζοντας όλο και περισσότερο τις ακραίες θέσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης η οποία μάλιστα εξακολουθεί να πιέζει για ακόμη πιο ακραίες θέσεις.

 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com