Ουσιαστική και εις βάθος συζήτηση για την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης μεταναστών και την καταπολέμηση των φημολογιών που υποθάλπουν ξενοφοβία, διεξήχθη στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που διοργάνωσε ο Δήμος Λεμεσού και οι εταίροι του στο πρόγραμμα “Λεμεσός μια πόλη ο κόσμος όλος”.

Τη δημοσιογραφική διάσκεψη χαιρέτισε ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για την πολυετή συνεχή εφαρμογή του προγράμματος ένταξης μεταναστών στην ευρύτερη επαρχία Λεμεσού, με επικεφαλής τον Δήμο Λεμεσού. Ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε ότι οι ανισότητες στην κατανομή των δημόσιων αγαθών και στη χρήση κοινωνικών δικαιωμάτων προκαλούν φαινόμενα προκαταλήψεων, ξενοφοβίας και ρατσισμού σε βάρος των μεταναστών και αιτητών ασύλου. Τόνισε δε ότι θεωρεί την καταπολέμηση των φαινομένων αυτών σημαντική για διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και σύγκλισης.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν καλές πρακτικές από την εκστρατεία «anti-rumour» που αναπτύσσει η πόλη της Βαρκελώνης και την αντίστοιχη που θα υλοποιήσει το Διαπολιτισμικό Συμβούλιο του Δήμου Λεμεσού. Στη συζήτηση αυτή συνέβαλε σημαντικά και ο δημοσιογράφος Μιχάλης Παπαευαγόρου, διευθυντής του Ραδιοσταθμού μας, αναφερόμενος στα περιστατικά διασποράς ψευδών ειδήσεων για τους μετανάστες και τον τρόπο που τα αντιμετωπίζει.

Το έργο «Λεμεσός, μία πόλη ο κόσμος όλος» συνεχίζεται για μία δεκαετία προσφέροντας υπηρεσίες για τη στήριξη της διαδικασίας ένταξης των μεταναστών – υπηκόων τρίτων χωρών στην τοπική κοινωνία. Ο προϊστάμενος της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων Κωνσταντίνος Κυπριανού ανέφερε ότι η μετανάστευση αποτελεί μια αναπότρεπτη πραγματικότητα, ενώ ο κοινωνικός αποκλεισμός, πέραν της ανθρωπιστικής πτυχής του, ελλοχεύει κινδύνους που μακροπρόθεσμα μπορεί να λάβουν επικίνδυνες κοινωνικές διαστάσεις.

Για την συμβολή τους στο πρόγραμμα ένταξης, μίλησαν επίσης οι Δήμαρχοι Αγίου Αθανασίου, Μαρίνος Κυριάκου, Μέσα Γειτονιάς, Δώρος Αντωνίου και Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς.

Οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν μια παραγωγική συζήτηση με τους εμπειρογνώμονες για πρακτικές κατά των φημολογιών από τις εμπειρίες τους στην Κύπρο και Ευρώπη.

Το πρόγραμμα «Λεμεσός, μια πόλη ο κόσμος όλος» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com