Εξηγήσεις για το κλείσιμο των μεγάλων εμπορικών κέντρων, ζήτησαν σήμερα οι ιδιοκτήτες τους από τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, σε συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής στη σκιά του αυστηρού lockdown, που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και μέρες στην Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος των μεγάλων εμπορικών κέντρων – των malls δηλαδή – Γιώργος Γεωργίου, υποστήριξε ότι καμιά Ευρωπαϊκή χώρα δεν έλαβε αντίστοιχες αποφάσεις με την Κύπρο. Ανέφερε ότι ακόμα και μετά το υποχρεωτικό κλείσιμο των εμπορικών κέντρων μερικές εβδομάδες λίγο πριν τα Χριστούγεννα – τα κρούσματα και ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε.

Διερωτήθηκε παράλληλα γιατί, ενώ τα εμπορικά κέντρα παρέμειναν κλειστά, έμειναν ανοικτά άλλα γνωστά μεγάλα καταστήματα που διαθέτουν μικρότερους χώρους. Παρουσίασε, μάλιστα, ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου φωτογραφίες συνωστισμού στα ταμεία των μεγάλων καταστημάτων. Υπήρξαν, όπως υποστήριξε ο κ. Γεωργίου, ουρές αναμονής σε ταμεία για περισσότερο από μία ώρα.

Ο κύριος Τζούλιαν Σμίθ, εκ μέρους ενός ομίλου ιδιοκτητών εμπορικών κέντρων στη Λευκωσία, ανέφερε ότι επένδυσαν 200 εκατομμύρια στην Κύπρο και πλέον, λόγω των μέτρων, επανεξετάζουν την πρόθεσή τους να επενδύσουν εκ νέου στη Λεμεσό, όπως ήταν η πρόθεσή τους.

Ο επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων, Κωνσταντίνος Τσιούτης, απάντησε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση στη βάση εισηγήσεων της επιδημιολογικής ομάδας. Η απόφαση, είπε, λήφθηκε επειδή παρατηρήθηκαν εικόνες συνωστισμού στα εμπορικά κέντρα κατά την περίοδο του Black Friday. Είπε ακόμα ότι κατά την εκτίμηση των επιστημόνων, η μεγάλη αύξηση στα κρούσματα στα τέλη του Δεκέμβρη, οφείλεται κυρίως σε συνάξεις στα σπίτια.

Ερωτήθηκε επίμονα ο κ. Τσιούτης από βουλευτές, πως λήφθηκε η απόφαση να κλείσουν τα εμπορικά κέντρα και να παραμείνουν ανοικτά άλλα μεγάλα καταστήματα. Απάντησε ότι παρουσιάστηκαν τρία διαφορετικά σενάρια στο Προεδρικό και η απόφαση λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεώργιος Πάνος, σημείωσε ότι όλες οι θέσεις των επιστημόνων λαμβάνονται με γνώμονα τις ανθρώπινες ζωές και τα θέματα υγείας και πρόσθεσε ότι στα εμπορικά κέντρα υπάρχουν μεγάλοι χώροι και έντονη κινητικότητα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, ανακοίνωσε ότι θα σταλεί επιστολή στην επιδημιολογική ομάδα για να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο λήφθηκε η απόφαση.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com