Οι μεγάλες εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων δεν εγκατέλειψαν την Κύπρο λόγω του κορωνοϊού και υπολογίζουν να ξαναρχίσουν την διατρητική τους δραστηριότητα το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Αυτή την ενημέρωση έδωσε σήμερα, σε κεκλεισμένων των θηρών συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, σημειώνοντας ότι οι διεθνείς εταιρείες θα ακολουθήσουν την ίδια πρακτική σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργό, θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε από τις εταιρείες τον προηγούμενο χρόνο, μετά την έξαρση της πανδημίας ανά τον κόσμο.
Η Νατάσα Πηλείδου επανέλαβε ότι το πρόγραμμα των εταιριών προχωρά, ανεξαρτήτως των απειλών της Τουρκίας. Τόνισε δε, ότι δεν παρατηρείται καθυστέρηση στους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Υπουργός Εμπορίου σημείωσε ότι στόχος είναι μέχρι το 2025 ή 2026 να έχουμε τις πρώτες εξορύξεις φυσικού αερίου, να αρχίσει η εμπορική εκμετάλλευση και να ρέουν και τα πρώτα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Η Ανδρούλα Ονουφρίου, πρόεδρος της Εταιρίας Υδρογονανθράκων Κύπρου, ανέφερε ότι:
• Αδειοδοτήθηκαν 9 τεμάχια
• Σε ένα τεμάχιο δόθηκε άδεια εκμετάλλευσης
• Σε 8 τεμάχια άδεια εξερεύνησης
• Σε άλλα 8 τεμάχια έγιναν γεωτρήσεις
• Και σε 3 εντοπίστηκαν υδρογονάνθρακες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντρέας Κυπριανού, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός πως το ενεργειακό και εμπορικό πρόγραμμα συνεχίζονται κανονικά.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, τόνισε πως η διαχείριση του θέματος των υδρογονανθράκων πρέπει να γίνει με σοβαρότητα, στη βάση ενός σωστού και ευρύτερου σχεδιασμού, τον οποίο θα πρέπει να εκπονήσει η κυβέρνηση. Δυστυχώς, είπε, η κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα των υδρογονανθράκων περισσότερο ως επικοινωνιακό εργαλείο για εσωτερική κατανάλωση, καλλιεργώντας πολλές φορές ψευδαισθήσεις στον λαό.

Δημήτρης Στρατής

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com