Τίθεται σε κίνδυνο η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι αλλαγές στον περί δήμων νόμο στις οποίες κατέληξε η Βουλή. Με τις αλλαγές, οι δήμοι μειώνονται σε 20 αντί σε 17 που ήταν η αρχική εισήγηση της κυβέρνησης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, επισήμανε ότι η πρόταση για τις συνενώσεις των δήμων στηρίχθηκε σε τεχνοοικονομική μελέτη, η οποία προβλέπει εξοικονομήσεις 38 εκατ. ευρώ. Με οτιδήποτε άλλο, όπως είπε, θα κτυπούσε καμπανάκι για θέματα βιωσιμότητας των δήμων.

Ο κ. Νουρής εξέφρασε επίσης διαφωνία με το ζήτημα του κατακερματισμού, όπως είπε, των αδειοδοτήσεων. Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε, υποστηρίζει ότι τόσο οι πολεοδομικές όσο και οι οικοδομικές άδειες θα πρέπει να εκδίδονται από τους επαρχιακούς οργανισμούς που θα συσταθούν. Απαντώντας σε ανησυχίες της Ένωσης Δήμων, ανέφερε ότι μπορεί να περιληφθεί πρόνοια για δημόσια διαβούλευση με τους δήμους για αναπτύξεις.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο, όπως έχει τροποποιηθεί λίγο πριν να οδηγηθεί στην Ολομέλεια, προβλέπει 20 Δήμους. Στην επαρχία Λεμεσού προβλέπονται συνενώσεις με τις οποίες παραμένουν 4 δήμοι:

– Ο Δήμος Λεμεσού, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λεμεσού και Μέσα Γειτονιάς, καθώς και την κοινότητα Τσερκέζ Τσιφλίκ∙

– Ο Δήμος Ανατολικής Λεμεσού με έδρα τον Άγιο Αθανάσιο, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας, καθώς και τις κοινότητες Άγιου Τύχωνα, Μουτταγιάκας, Ακρούντας, Φοινικαριών, Αρμενοχωρίου και Μαθικολώνης.

– Ο Δήμος Πολεμιδιών, με έδρα τα Πολεμίδια, αποτελούμενος από τον δήμο Κάτω Πολεμιδιών και την κοινότητα Άνω Πολεμιδιών.
– Δήμος Δυτικής Λεμεσού, με έδρα τον Ύψωνα, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Ύψωνα και τις κοινότητες Ασωμάτου, Σωτήρας, Ερήμης, Κολοσσίου, Τραχωνίου, Ακρωτηρίου, Επισκοπής και Καντού.

Αντίστοιχες συνενώσεις γίνονται και στις άλλες επαρχίες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, εξέφρασε ανησυχίες για το ζήτημα της βιωσιμότητας των δήμων καθώς η κρατική χορηγία που θα λαμβάνουν, όπως είπε, θα εξαρτάται από τα τέλη κυκλοφορίας. Έντονη διαφωνία με πρόνοιες της μεταρρύθμισης εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέας Κιτρομηλίδης.

Η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης γίνεται για χρόνια και βρίσκεται στο τελικό στάδιο, όπως ανέφερε κατά τη σημερινή συζήτηση του θέματος η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου. Ανέφερε, σε σχέση με το θέμα των συνενώσεων, ότι η Βουλή δεν λαμβάνει υπόψιν μόνο τα οικονομικά κριτήρια αλλά και άλλους παράγοντες, όπως το τι λέει η κοινωνία, ώστε η μεταρρύθμιση να έχει μεγαλύτερες προοπτικές επιτυχίας.

Η κ. Μαύρου κάλεσε όλες τις πλευρές να φέρουν τις τελικές τους εισηγήσεις μέχρι την Παρασκευή.

Δημήτρης Στρατής

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com