«Θρίαμβο της βρετανικής επιστήμης» χαρακτήρισε ο Μπόρις Τζόνσον την άφιξη του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα νικήσουμε φέτος τον κορωνοϊό».

Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου της Οξφόρδης άρχισαν να καταφθάνουν χθες στα νοσοκομεία της Βρετανίας, που κατέγραψε χθες για τέταρτη συνεχή μέρα πάνω από 50.000 νέα κρούσματα και άλλους 445 θανάτους από τη φονική πανδημία.

Με τις πρώτες 530.000 δόσεις διαθέσιμες από αύριο και σε συνδυασμό με το εμβόλιο της Pfizer, που χορηγείται από τις 8 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, τόνισε ότι «το τέλος είναι ορατό».

Περίπου τα δύο τρίτα των δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech είχαν χορηγηθεί μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε άτομα ηλικίας άνω των 80, το ένα πέμπτο των οποίων έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση.

«Το εμβόλιο μας ανοίγει την πόρτα εξόδου από την υγειονομική κρίση κι αυτό το τεράστιο επίτευγμα μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα, που όλοι μοχθούμε τόσο σκληρά να ανακτήσουμε», επεσήμανε ο Χάνκοκ. Στα 700 εμβολιαστικά κέντρα που ήδη λειτουργούν στη Βρετανία, θα προστεθούν εκατοντάδες νέα ακόμη.

«Το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ένας θρίαμβος για τη βρετανική επιστήμη και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι μετείχαν στην ανάπτυξη και την παραγωγή του», είπε ο Μπόρις Τζόνσον. «Από αύριο το Εθνικό Σύστημα Υγείας [NHS] θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της Οξφόρδης για να παρέχει προστασία κατά της Covid-19».

Η διάθεση του εμβολίου της Οξφόρδης που, σε αντίθεση με εκείνο της Pfizer, δεν απαιτεί αποθήκευση σε βαθιά κατάψυξη – θα επιταχύνει το πρόγραμμα εμβολιασμού στη Βρετανία – που έρχεται τρίτη μέχρι στιγμής στην παγκόσμια κούρσα των εμβολιασμών πίσω από το Ισραήλ και το Μπαχρέιν, έχοντας εμβολιάσει το 1,47% του πληθυσμού της. Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας 160 νοσοκομεία και πάνω από 800 ιατρεία θα χορηγούν το εμβόλιο της Οξφόρδης στην Αγγλία, ενώ δεκάδες ακόμη νοσοκομεία και εκατοντάδες ιατρεία θα το χορηγούν στην Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον φέρονται αποφασισμένοι «να πατήσουν γκάζι» στο πρόγραμμα εμβολιασμού για να διασφαλίσουν ότι θα λάβουν τη δόση του εμβολίου μέσα στις επόμενες δέκα εβδομάδες, τα 15 εκατομμύρια άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Πηγή από τη βρετανική κυβέρνηση δήλωσε, σύμφωνα με τη Daily Mail, ότι η Ντάουνινγκ Στριτ ελπίζει να διατεθούν, μόνον την εβδομάδα που ξεκινά, έως και 1,5 εκατ. δόσεις (530.000 του εμβολίου της Οξφόρδης και ένα εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer), με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός αυτός στα δύο εκατ. δόσεις από τις αρχές Φεβρουαρίου, ώστε να αποτραπεί ένα καταστροφικό τρίτο κύμα της πανδημίας. Για το σκοπό αυτό, τα εμβόλια θα αρχίσουν να χορηγούνται και από φαρμακεία από την επόμενη εβδομάδα.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com