Φωτογραφία αρχείου

Βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να «επιβληθεί» στην Ελεγκτική Υπηρεσία η μη δημοσιοποίηση εκθέσεων της γιατί ενδέχεται να επηρεαστούν ποινικές διαδικασίες, αποκάλυψε μιλώντας στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή «Ελεύθερα κι Ωραία» ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Τόνισε ότι τα διεθνή πρότυπα και οι κανόνες ανεξαρτησίας για τη λειτουργίας των Ελεγκτικών Υπηρεσιών ανά το παγκόσμιο προνοούν ότι κάθε έκθεση πρέπει να δημοσιοποιείται εκτός αν το απαγορεύει η νομοθεσία για ειδικές συνθήκες.

Αναφερόμενος στους όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε σε νομικές απόψεις σύμφωνα με τις οποίες ο Γενικός Εισαγγελέας ασκεί μια εξουσία που δεν του παραχωρείται από τον νόμο. Ανέφερε ότι ο ίδιος δεν είναι νομικός αλλά με βάση νομικές αναλύσεις που έχει διαβάσει, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη οδός εκτός από την πλήρη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής.

Νομικές απόψεις όπως είπε δεικνύουν ότι δεν υπάρχει κάποια πρόνοια στον νόμο που να λέει ότι εναπόκειται στον Γενικό Εισαγγελέα η δικαιοδοσία δημοσιοποίησης του πορίσματος και πως αυτό πρέπει να κοινοποιηθεί στον πρόεδρο της Βουλής.

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι το γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου με την ιδιότητα του Υπουργού, κατά την επίμαχη περίοδο που δόθηκαν οι πολιτογραφήσεις.

Απαντώντας στις επικρίσεις για ταύτιση με το ΔΗΚΟ ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι είναι αδιανόητο η Ελεγκτική Υπηρεσία να καλεί κόμματα να μην εκφράζουν θέσεις και απόψεις και πρόσθεσε ότι λειτουργεί ανεξάρτητα. Σημείωσε ότι οι σχέσεις του με το ΔΗΚΟ, είναι τυπικές όπως με βουλευτές άλλων κομμάτων και σημείωσε ότι δεν έχει οργανική σχέση, ούτε ήταν στέλεχος οποιοδήποτε κόμματος.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com