Πετραδάκι πετραδάκι κατάφεραν να κτίσουν στέγη ηλικιωμένων οι κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής γύρω από το Παλαιχώρι, ωστόσο, δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης εξοπλισμού.

Ακροατές του Σταθμού μας, εξέφρασαν στην εκπομπή «Μικρόφωνο στον Πολίτη» αγωνία για το μέλλει γενέσθαι με την στέγη ηλικιωμένων «Άγιοι Ανάργυροι και Απόστολος Λουκάς», η οποία παραμένει εδώ και αρκετούς μήνες σε αχρησία.

Όπως δήλωσε στο Κανάλι 6 ο κοινοτάρχης Παλαιχωρίου Μόρφου, Θεόφιλος Μιλιτιάδη, στόχος δημιουργίας της στέγης είναι να καταστεί περιφερειακό κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων που θα εξυπηρετεί όλες τις γύρω κοινότητες.

Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε, χρειάζεται η αρωγή του κράτους για αγορά εξοπλισμού που κοστολογήθηκε στις 250 χιλιάδες ευρώ, ποσό για το οποίο, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, υπάρχει υπόσχεση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι θα καταβληθεί από το κράτος.

Το έργο άρχισε από το 2007 με εισφορές από τους κατοίκους των κοινοτήτων Παλαιχώρι Ορεινής, Παλαιχώρι Μόρφου, Απλίκι, Φτερικούδι και Συκόπετρα. Ολοκληρώθηκε σταδιακά, με την οικονομική συνδρομή Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, το δεύτερο εξάμηνο του 2019, δηλαδή 12 χρόνια μετά.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, οι κοινότητες επωμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό το κόστος ανέγερσης του κτηρίου. Τώρα, όπως είπε, χρειάζεται η αρωγή του κράτους για να εξοπλιστεί με κρεβάτια, αναλώσιμα και υλικοτεχνική υποδομή.

Τα κοινοτικά συμβούλια αναμένουν και την έγκριση του δικαστηρίου στο αίτημά τους για τροποποίηση του καταστατικού ώστε, με βάση των περί σωματείων νόμο, τα Συμβούλια με τη σύσταση διαχειριστικής επιτροπής να μπορούν να διαχειρίζονται το κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων.

Στόχος των κοινοτήτων, σύμφωνα με τον Θεόφιλο Μιλιτιάδη, είναι να παρέχεται ποιοτική φροντίδα σε όλους τους ηλικιωμένους της περιοχής, οι οποίοι κράτησαν στη ζωή για χρόνια και σε καιρούς δύσκολους, τις ορεινές κοινότητες.

Δημήτρης Στρατής