41 %
S
9 km/h
42 %
W
0 km/h
17 %
E
3.9 km/h
NW
1.4 km/h
42 %
S
3.2 km/h
17 %
SE
4.8 km/h

Καλεί τον Ακκιντζί να επιστρέψει στο διάλογο ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Τη λύπη του για την άδοξη κατάληξη των σημερινών συνομιλιών εξέφρασε σε δήλωση του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλώντας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου.
Την ίδια στιγμή διαβεβαίωσε ότι δεν έχει αλλάξει ο διακηρυγμένος στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση στη βάση ΔΔΟ και κάλεσε το εσωτερικό μέτωπο να μην προβαίνει σε ενέργειας οι οποίες δίνουν άλλοθι στην τουρκική πλευρά. 
 
Αυτούσια η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας
«Λυπούμαι για την κατάληξη και λυπούμαι γιατί ενώ η όλη συζήτηση διεξαγόταν σε φιλικό κλίμα, σε κάποια στιγμή που υπήρξε σύντομη διακοπή, σαν αποτέλεσμα μιας διαφωνίας μεταξύ των ΗΕ και της Ε/κ πλευράς, η Τ/κ αντιπροσωπεία αποχώρησε από την συνάντηση χωρίς λόγο και καμιά αιτία. Παρά τις προσπάθειες του κ. Άιντε, ο Τ/κ ηγέτης ήταν ανένδοτος.
 
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τα όσα δημοσίως ανέφερε σε σχέση με ανησυχίες της Τ/κ με αφορμή την απόφαση τςη Βουλής.
 
Σε απάντηση αναφέρθηκα εκτενώς και επεξήγησα γιατί δεν δικαιολογούνται οι ανησυχίες της Τ/κ κοινότητας. Ανέφερα μεταξύ άλλων την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, υπερτονίζοντας ότι η Τ/κ πλευρά δεν δικαιούται να αμφισβητεί τις προθέσεις της ε/κ κοινότητας, αφού γίνεται ξεκάθαρο ότι η επιδιωκόμενη λύση δεν είναι η Ένωση ή η διχοτόμηση. Αντίθετα το Εθνικό Συμβούλιο είναι προσηλωμένο σε λύση στη βάση της ΓΣ του ΟΗΕ και ΣΑ.
 
Περαιτέρω,δεν θα επιτρέψω σε κανένα να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ε/κ πλευράς για αποδεκτή λύση και από τις δύο πλευρές. Έκανα επίσης εκτενή αναφορά σε γεγονότα που παραγνωρίζουν οι Τ/κ τις ευαισθησίες των Ε/κ και δεν ζήτησα την διακοπή του διαλόγου ούτε αξίωσα όπως ο Τ/κ ηγέτης προβεί σε ενέργειες.
 
Υπερτόνισα τη σημασία της προόδου που έχει επιτευχθεί και πως προέχει η συνέχιση του διαλόγου. Υπογράμμισα επίσης ότι η πλευρά μας προσήλθε στη συνάντηση έτοιμη και προετοιμασμένη για ουσιώδη διαπραγμάτευση.
 
Επεσήμανα πως δεν πρέπει να επιζητούνται προσχήματα για ανάληψη ευθυνών που φέρει η Τουρκία. Τέτοιες προσεγγίσεις υποσκάπτουν τη διαδικασία και δεν εκφράζουν ειλικρινή προσέγγιση. Αυτό που αναμένουμε από την Τουρκία είναι να συμβάλει ουσιαστικά.
 
Με την ευκαιρία εκφράζω την διαφωνία μου με άστοχες αποφάσεις ή δηλώσεις που επιτρέπουν την προσχηματική εκμετάλλευση από την Τουρκία ή Τ/κ κοινότητα προκειμένου να αναλάβουν την ανάληψη των ευθυνών τους.
 
Η πλευρά μας παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Και καλώ τον Τ/κ ηγέτη να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις και να προσέλθει άμεσα για συνέχιση του διαλόγου.
 
Μάρτυρες είστε οι ίδιοι ότι αποχώρησε ο κ. Ακιντζί ενώ η άφιξη μου στο Προεδρικό ήταν μετά από μισή ώρα, αναμένοντας και τις προσπάθειες του κ. Άιντε προκειμένου ο κ. Ακιντζί να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
Στην προσπάθεια ο κ. Άιντε να δημιουργήσει ένα κλίμα αλληλοκατανόησης και στην έκφρασή του για τις ανησυχίες της Τ/κ κοινότητας άφησε να νοηθεί ότι μπορεί να έχουν δίκαιο ή άδικο.
 
Αντέδρασα και είπα ότι δεν επιτρέπεται στον ίδιο να θέτει έστω και καθ’ υποψία εν αμφιβόλο τις προθέσεις της ε/κ κοινότητας. Ζήτησα ολιγόλεπτη διακοπή και ενώ βρισκόμουν εκτός αίθουσας, αποχώρησε η τ/κ αντιπροσωπεία. Μάλιστα ο κ. Άιντε δεν το είχε αντιληφθεί και είχε παραμείνει στην αίθουσα.
 
Συνεπώς, αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Ακιντζί, δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά γεγονότα και είμαι βέβαιος πως και ο ίδιος ο κ. Άιντε θα πει πως έχουν συμβεί τα γεγονότα.»