Κωνσταντίνος Καρεμφύλλης
00:00 - 01:00
Μαρία Μαρκοπούλου
01:00 - 03:00
Ηρακλής Ευστρατιάδης
03:00 - 05:00
Κωνσταντίνος Καρεμφύλλης
05:00 - 06:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
06:00 - 06:10
Μιχάλης Παπαευαγόρου, Νίτσα Παύλου, Χάρης Παναγιώτου, Ζωή Τηλεγράφου, Γιάννης Κωστακόπουλος, Χριστόφορος Νέστωρος, Μαρία Ηροδότου
06:10 - 07:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
07:00 - 07:05
Μιχάλης Παπαευαγόρου, Νίτσα Παύλου, Χάρης Παναγιώτου, Γιάννης Κωστακόπουλος, Ζωή Τηλεγράφου, Χριστόφορος Νέστωρος, Μαρία Ηροδότου
07:05 - 08:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
08:00 - 08:05
Μιχάλης Παπαευαγόρου, Χάρης Παναγιώτου, Νίτσα Παύλου, Ζωή Τηλεγράφου, Γιάννης Κωστακόπουλος, Μαρία Ηροδότου, Χριστόφορος Νέστωρος
08:05 - 08:30
Μιχάλης Παπαευαγόρου, Νίτσα Παύλου, Χάρης Παναγιώτου, Γιάννης Κωστακόπουλος, Ζωή Τηλεγράφου, Χριστόφορος Νέστωρος, Μαρία Ηροδότου
08:30 - 09:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
09:00 - 09:05
Μιχάλης Παπαευαγόρου, Νίτσα Παύλου, Χάρης Παναγιώτου, Γιάννης Κωστακόπουλος, Ζωή Τηλεγράφου, Χριστόφορος Νέστωρος, Μαρία Ηροδότου
09:05 - 10:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
10:00 - 10:10
Μαριάννα Γαλίδη
10:10 - 11:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
11:00 - 11:05
Μαριάννα Γαλίδη
11:05 - 12:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
12:00 - 12:05
Χρήστος Ζαβός
12:05 - 13:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
13:00 - 13:40
Πόλυς Χαραλάμπους, Χρήστος Ζαβός
13:40 - 15:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
15:00 - 15:05
Δημοσιογραφικό Τμήμα Deutsche Welle
15:05 - 15:15
Πανίκος Καρπέττας
15:15 - 16:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
16:00 - 16:05
Πανίκος Καρπέττας
16:05 - 17:00
Κωνσταντίνος Καρεμφύλλης
17:10 - 18:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
18:00 - 18:05
Χρήστος Ζαβός
18:05 - 18:10
Κωνσταντίνος Καρεμφύλλης
18:10 - 19:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
19:00 - 19:10
Φάνης Κρίγκος
19:10 - 22:00
Σώσης Θεοδοσίου
22:00 - 00:00
69 %
NW
10.6 km/h
57 %
E
9.2 km/h
97 %
S
13 km/h
SW
23.2 km/h
86 %
SW
27.7 km/h
100 %
S
13.4 km/h

Περιβάλλον για όλους: Ψαραετός

07:05 17.03.2017

Ο Ψαραετός είναι ένα αρκετά μεγάλο αρπακτικό πουλί, με επιστημονικό όνομα Pandion haliaetus.

Το επιστημονικό του όνομα το πήρε από τον Αθηναίο βασιλιά Πανδίωνα παππού του Θησέα. Αποτελεί ένα μεταναστευτικό πουλί κι ένα από τα σπανιότερα είδη αετών στην Ευρώπη που τρέφεται αποκλειστικά με ψάρια.

Το χρώμα είναι σκούρο καστανό στην πλάτη και χιονόλευκο στο κάτω μέρος, με εξαίρεση τις σκουρόχρωμες κηλίδες στον καρπό και τον λαιμό που σχηματίζουν ένα περιλαίμιο. Στο στήθος του έχει σκούρα φαρδιά λουρίδα. Το πίσω μέρος του Ψαραετού είναι ασπριδερό με λίγα ανασηκωμένα φτερά που μοιάζουν με κατσαρό λοφίο. Οι μακριές φτερούγες του έχουν μία χαρακτηριστική καμπή στο ύψος του. Το ράμφος του είναι μαύρο και τα μάτια του κίτρινα. Χαρακτηριστικό γνώρισμά του είναι η σκούρα λωρίδα από τα μάτια στο πάνω μέρος του κεφαλιού του. Τα πόδια του Ψαραετού είναι μακριά με πολύ γαμψά νύχια, με τα δάχτυλά να είναι γυρισμένα αντίθετα και αγκαθωτά λέπια για να αρπάζει με ευκολία και σταθερότητα την λεία του. Το φτέρωμα του είναι πυκνό και επικαλύπτεται με μία ελαιώδη ουσία.

Πέρα από ψάρια μικρού και μεσαίου μεγέθους, πολύ σπάνια μπορεί να κυνηγήσει και μικρά θηλαστικά, ερπετά και πτηνά. Το θηλυκό γεννά δύο μέχρι τέσσερα αβγά και η επώασή τους διαρκεί περίπου 40 ημέρες. Οι μεγαλύτερες απειλές του ψαραετού είναι η λαθροθηρία, η συλλογή των αυγών του και η καταστροφή των φωλιών του, καθώς θεωρείται ανταγωνιστής των αλιευτικών δραστηριοτήτων του ανθρώπου, παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τις αναπαραγωγικές του ικανότητες.

Ο ψαραετός είναι κοσμοπολίτικο αρπακτικό. Λόγω της πολύ μεγάλης γεωγραφικής του εξάπλωσης και τον μεγάλου αριθμού αναπαραγόμενων ζευγαριών η IUCN τον κατατάσσει ανάμεσα στα είδη ελάχιστης ανησυχίας (LC). Επίσης, περιλαμβάνεται στα Παραρτήματα της Σύμβασης CITES για το Διεθνές Εμπόριο των Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας που Κινδυνεύουν με Εξαφάνιση. Στην Ελλάδα και την Κύπρο η πληθυσμιακή του κατάσταση του Ψαραετού παραμένει κρίσιμη.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι - Περιβαλλοντολόγοι
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού (www.kykpee.org)

Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΧΕΙ ΒΡΑΒΕΥΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ.

Πηγή φωτογραφίας: Λ. Παρασκευόπουλος - http://birds.natureguide.gr